Bockbier seizoen 2022

0

Het bockbier seizoen is weer aangebroken en daarom kun je deze biertjes daarom ook weer in overvloed verkrijgen op de vele terrassen in Nederland. Maar wat is het eigenlijk? En waarom is het zó populair in Nederland? En hoe wordt het eigenlijk gebrouwen? Het is namelijk een Nederlandse gewoonte om deze biertjes in de herfst te nuttigen. De originele smaak ervan is vaak wat zoeter door de karamelachtige smaak, die het bier rijk is. 

In deze blog gaan wij je, dan ook alles vertellen over deze bierklassieker. 

Hieronder lees je er meer over:

Bockbier seizoen? De geschiedenis van dit bier

Nu het bockbier seizen weer voor de deur staat, is het best handig om het een en ander te weten te komen over deze parel. De geschiedenis van dit bier gaat al een hele poos terug. Zo werd het bockbiertje van Amstel al in 1872 voor het eerst gebrouwen en dat wordt vandaag de dag nog altijd gedaan door Bierproducent Heineken. Daarmee heeft het bier van Amstel, dan ook de titel: “Oudste bier van Nederland op zijn naam staan”. In die periode werd bockbier nog de stad ingereden op een kar getrokken door bokken, uiteraard.

Wanneer je over de landsgrenzen kijkt naar dit speciaal bier, is het in Nederland veelal op de Herfst georiënteerd, terwijl het in landen, zoals: België in principe het hele jaar door wordt gedronken. Het originele alcoholpercentage van dit bier lag nabij de 6,5% en is eveneens ook ondergistend. Deze ondergistende bieren gisten op lagere temperaturen. Waardoor ze minder body en bijsmaken hebben, dan tegenhanger bovengistende bieren. Met als resultaat: dat de bieren doordrinkbaarder en stukken zuiverder zijn geworden.

Op zichzelf is het bockbier seizoen familie van het pils, die ook makkelijk wegdrinkt en waar een lager percentage alcohol in zit verwerkt. Maar bockbier krijgt wel bijsmaken, zoals: karamel, noten en brood. Tegenwoordig, is alles bijna mogelijk in het bockbier en worden de meeste speciale smaken de brouwers in het bier verwerkt. Er zijn zelfs bockbieren op de markt met smaken, zoals: sinaasappelschillen, eikenhoutsnippers en zelfs een gerookte smaak. Wel moet je er vroeg bij zijn, want de meeste brouwerijen maken één batch en daarna is het afgelopen met de pret.

Bockbier seizoen? Dit moet je weten

Nu Oktober weer is begonnen luidt dat automatisch, ook het bockbier seizoen in voor alle liefhebbers in het land. Maar waar moet je beginnen? Je hebt natuurlijke grotere brouwerijen, zoals: Grolsch, Amstel en Hertog Jan, die jaarlijks in veelvoud bockbieren aan het brouwen zijn om er écht achter te komen welke smaak jij prefereert kun je er eens voor kiezen om naar een bockbierevenement te gaan bij je in de buurt. Daar kun je over het algemeen tegen een scherptarief verscheidene biertjes eens proberen. En wie weet vind jij er wel jouw favorieten tussen en ben je voor eens en altijd verknocht aan dit biertje.

Wat je ook kiest het is vooral belangrijk om te blijven genieten in de donkeredagen. Drink je bockbier in het bockbier seizoen voor een warme kachel, met een boek erbij, of heb je liever goed gezelschap?

Wij wensen je dan ook drinksmakelijk!

Share.

About Author

Comments are closed.